luni – miercuri – joi 14:30 – 19:00

Crioconservarea ovocitelor

Ovulul este cea mai mare celulă din corpul uman, și, probabil, cea mai valoroasă. Pentru fiecare femeie, numărul de ovule prezente în ovar este specific și este determinat încă din timpul vieții embrionare. Acest număr scade constant până la epuizarea lor în timpul menopauzei. Crearea de ovule noi este imposibilă.

Crioconservarea ovocitelor este strategia cea mai potrivită pentru păstrarea fertilității femeilor de vârstă reproductive. Dar, până de curând, ratele de supraviețuire după decongelare erau scăzute. Răspândirea tehnicii de vitrificare pe parcursul ultimului deceniu, a făcut posibilă crioconservare ovocitelor, cu o rată de supraviețuire de peste 90%.
Procedura este aceeași ca și cea urmată în FIV, până la etapa de extragere a ovocitelor.

Astfel, se realizează stimularea ovariană pentru producerea a mai multor ovule urmată de extragerea lor transvaginala. După colectarea lor, ovocitele sunt examinate în laboratorul de embriologie, în ceea ce privește calitatea și maturitatea lor,urmând sa fie congelate in acceași zi.

La banca de crioconservare, ele pot fi păstrate practic timp nelimitat, deși legislația elenă limitează perioada la 10 ani.

Cel mai important factor care va determina dacă crioconservarea ovocitelor va duce la o viitoare sarcină, este vârsta femeii la momentul crioconservarii. Cu titlu informativ, probabilitatea de sarcină după decongelare și fertilizarea ovulului unei femei de 35 de ani este de aproximativ 17%. În cazul în care femeia are 41 de ani, probabilitatea este de aproximativ 10%, iar după 44 probabilitatea scade sub 5%.

Din cele de mai sus, putem concluziona următoarele.

Este important să se congeleze un număr suficient de ovule. Din acest motiv, nu se recomandă crioconservarea ovocitelor la ciclu natural, și în cazul în care nu s-au extras suficiente ovocite în prima rundă, procesul poate fi repetat.

Este important ca procesul sa aibe loc cât mai repede posibil. În cazul în care nu se află în planurile dumneavoastră imediate o sarcină, dar totuși sunteți interesață de fertilitatea dumneavoastră, și aveți o vârstăn de peste 35 de ani, cel mai bun moment pentru a crioconserva ovulele este acum. În cele din urmă, trebuie să se înțeleagă că crioconservarea ovocitului nu garantează viitorea sarcină, dar este cea mai bună opțiune de mentinere a fertilitatii pentru femei în acest moment.

Alegerea laboratorului în care va avea loc procedura ar trebui să bazată pe experiența medicilor si embriologilor din clinică in acest proces. Crioconservarea ovocitelor nu este o procedură de rutină. Deci, echipa la care vă încredințați speranțele pentru familia dumneavoastră viitoare, trebuie sa aibe cunoștințele și experiența necesara.

Laboratorul FIV al spitalului „Mitera“, a fost pionier în aplicarea tehnicii de vitrificare a embrionilor și a ovulelor din 2009, și este primul în Grecia, care a declarat nașterea unui copil prin fertilizarea ovocitelor crioprezervate. Banca de crioconservare și departamentul de Reproducere asistată, funcționează în incinta spitalului, are certificări ISO, oferind astfel cele mai bune condiții de depozitare în condiții de siguranță.