luni – miercuri – joi 14:30 – 19:00

FIV fertilizare în vitro

Prin termenul FIV ne referim la reproducerea susţinută medical. Fertilizarea a doi gameți, a ovulului şi a spermatozoidului, are loc în afara corpului feminin, în laboratorul de embriologie.

Această metodă include o gamă largă de tehnici care au ca scop de a ajuta cuplurile infertile să aibă copii. Rolul principal în decizia cuplului de a continua cu un tratament FIV este consilierea corectă de specialistul în FIV.

Cuplul trebuie să știe dacă necesită un astfel de tratament sau un tratament alternativ mai blând cu scopul de procreare.

FIV este format din patru etape principale:

  • Hiperstimularea ovariană controlată
  • Preluarea transvaginală a oocitului
  • Inseminarea oocitelor şi cultivarea embrionilor
  • Transferul de embrioni


În timpul stimulării ovariene (Hiperstimularea ovariană controlată) se aplică protocoale specifice de tratament, la care se administrează femeii medicamentaţie, în timp ce, este supusă la intervale regulate (2-3 zile) la ultrasunete si control hormonal.

După ce prima fază a Hiperstimulării ovariane controlată este finalizată, urmează colectarea oocitului, în care are loc colectarea transvaginală a ovulelor în unitatea de FIV sub anestezie ușoară. În aceeași zi are loc inseminarea ovulului cu spermatozoidul soţului în laborator. Embrionii care rezultă din acest proces sunt crescuţi în condiții speciale (materiale de cultivare), în incubatoare unde mediul lor este întocmit pe baza studiilor moderne de concentrație scăzută de oxigen. Transferul embrionului se poate realiza în a 2-a, a 3-a, a 5-a sau a 6-a zi de dezvoltare. După o evaluare detaliată calitativă a embrionilor, embriologul decide care vor fi transferate în uterul femeii.