luni – miercuri – joi 14:30 – 19:00

Blastocist

Blastocist se numeste complexul care formează embrionul uman în a 5-a- 6-a zi după fertilizare. Este compuns dintr-un număr mare de celule (>70) şi este caracterizat printr-o cavitate interioară formată în centrul embrionului care se umple cu lichid.

Evolutia mijloacelor de cultivare, permite dezvoltarea embrionilor în laborator până la stadiul blastocistului. La această etapă ajunge doar un procent din embrioni, aproximativ jumătate. Aşadar este posibil ca numarul blastocitelor, destinate spre transfer sau crioconservare, sa fie considerabil mai mic decât numarul inițial de embrioni. În puţine cazuri este posibil ca nici un embrion să nu ajungă la stadiul de bastocist.

În acest caz nu are loc procedura de transfer. Ar trebui subliniat faptul că dezvoltarea la stadiu de blastocist, nu îmbunătățește calitatea embrionilor, dar permite o evaluare mai obiectivă. Acest lucru presupune că un blastocist de bună calitate are de două ori mai multe şanse de implantare decât un embrion de bună calitate, la 2 – 3 zile de dezvoltare. Aşa este posibil transferul de mai puţini embrioni, menţinând aceeaşi rată de succes, evitând o sarcină multiplă. În concluzie, cultivarea embrionilor până la stadiul de blastocist, poate îmbunătăți rata de succes în cazuri specifice, atunci când sunt îndeplinite condițiile metodei de aplicare.